1.2 Wolf in Nederland

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de balk te klikken.

Video: het domein van de wolf
Door: National Geographic Nederland-België

Op 2 september 2011 werd voor het eerst sinds 1897 weer een wolf gezien in Nederland. Er werd  een melding gemaakt van een wolf die door automobilisten was gespot bij Duiven. Of het hier daadwerkelijk om een wolf ging is nog altijd niet zeker, maar ook niet ondenkbaar. In 2015 werd er wederom een wolf gezien, dit keer was het wel zeker dat het om een echte wolf ging. Hij heeft zo’n 4 dagen in het noorden van Nederland gezworven en is daarna terug naar Duitsland gegaan, waar hij vandaan kwam. Inmiddels weten we dat de wolf zich definitief in Nederland heeft gevestigd. In 2019 zijn op de Veluwe de eerste welpjes geboren. We kunnen er niet meer omheen, de wolf is terug!

Roodkapje syndroom

Helaas is met de wolf ook Roodkapje weer terug in Nederland, of beter gezegd het Roodkapje Syndroom. Begrijp mij niet verkeerd, ik snap het echt wel als boeren boos zijn op de wolf omdat hij hun schaapjes opeet, maar laten we het niet groter maken dan het is. Een wolf eet vlees (veel mensen trouwen ook) en dat vlees vindt hij normaal gesproken in het bos. Maar als hij op doorreis is of weinig tijd heeft gaat hij langs de Wolven McDonalds voor een fastfood gerechtje (tja, het zijn net mensen hè) in de vorm van een schaapje van de boer. Het is toch ook heel handig dat die boer een hek om zijn schapen heeft gezet, zodat ze niet al te ver van de wolf kunnen wegrennen. Tja, dat hek staat er om de schaapjes binnen te houden. Het zou beter zijn als de boer een hek neerzet dat de wolf buiten zou houden. Gelukkig zijn er ook boeren die dat wel begrijpen en daarom vreedzaam kunnen samenleven met de wolf. 

Leren van wolven

We kunnen erg veel van wolven leren. Wolven zijn niet zomaar dieren, het zijn zeer sociale dieren die  goed voor hun familie zorgen, tijd maken om plezier te hebben met elkaar en nooit en te nimmer opgeven. Ze zijn enorm intelligent, voeden hun jongen zeer liefdevol op en ook voor de ouderen en zieken wordt goed gezorgd. Tijdens spel gaan ze helemaal uit hun dak maar ze kunnen ook goed denken en plannen maken. Ze dromen en kunnen op effectieve wijze met elkaar communiceren. Een roedel wolven is geen bijeengeraapt zooitje dieren maar een familie die samenwerkt voor elkaar zorgt en op elkaar vertrouwt. In de omgang met elkaar en de manier van jagen en leiding geven kunnen wij nog veel leren van wolven. De Wijze Wolf Coachkaarten zijn voor een groot deel gebaseerd op het boek: De wijsheid van wolven, van Elli H. Radinger. Het is een boek dat eigenlijk niet mag ontbreken in uw boekenkast, een echte aanrader.

Ook van honden kunnen we veel leren. Dat is niet zo gek  natuurlijk, want de hond is dicht verwant aan de wolf. Genetisch onderzoek naar DNA van de hond toont een bijna identieke basenvolgorde met die van de grijze wolf. Dit wijst dus op een directe afstamming in het recente evolutionaire verleden. Het gaat om een verschil van slechts 0,2 %. Hond en wolf delen dus een gezamenlijk DNA van 99,8% (C. Vilà, I.R. Amorim, J.A. Leonard, e.a. (1999). Mitochondrial DNA phylogeography and population history of the grey wolf Canis lupus. Molecular Ecology 82089–2103).

Omdat hond en wolf van dezelfde soort zijn, is het ook mogelijk dat zij onderling paren. Wolfhonden zijn honden die behalve die 99,8% DNA die ze normaal gesproken al delen met de wolf, nog wat extra overeenkomstig DNA hebben. Dit gebeurt als er in het recente verleden een paring is geweest tussen hond en wolf. Als we kijken naar de Saarlooswolfhond dan is er in de jaren 30 een herdershond gekruist met een wolvin uit Blijdorp als basis om dit ras te ontwikkelen. Later in de ontwikkeling van het ras zijn er nog een aantal keer wolven door gekruist. Het resultaat van deze kruisingen is een ras dat naast die 99,8% wolven DNA die iedere hond deelt,  in de 0,2 % die verschilt nog tussen de 25 en 30 % extra wolven DNA deelt. Ze staan dus net nog wat dichter bij de wolf dan de gemiddelde huishond. Dit is veelal merkbaar aan uiterlijk, maar vooral ook aan het gedrag.

Wolfhonden

De foto’s op de kaarten zijn  niet van wolven, het zijn foto’s van wolfhonden. Jaren geleden ben ik begonnen met het coachen van kinderen en later ook volwassenen. Mijn honden speelden een grote rol tijdens de coachsessies. Zij waren als het ware mijn mede coaches. Honden leven in het hier en nu, ze oordelen niet over ons en ze spiegelen als het ware onze gevoelens. Door goed naar het gedrag van mijn honden te kijken kan ik zien aan welke aspecten we het beste kunnen gaan werken tijdens de coaching. Door opdrachtjes uit te voeren met mijn honden kunnen de kinderen en volwassenen die ik coach direct het geleerde in de praktijk brengen. Bovendien is bewezen dat in het contact tussen mens en hond bepaalde hormonen vrij komen die je een fijn gevoel geven. Wolfhonden hebben jaren geleden al mijn hart gestolen. Zij zijn erg puur en staan nog heel dicht bij de natuur en hun voorouders de wolf. Het coachen met de hulp van wolfhonden is dan ook een heel bijzondere ervaring. Alle foto’s die ik heb gebruikt zijn van mijn eigen honden of van honden van vrienden of kennissen. Ik ken alle honden op de foto’s persoonlijk.