2.1 Alles over de kaarten

De kaarten van de Wijze Wolf Coachkaartenset hebben verschillende gebruiksvormen. Ze zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen die gezamenlijk of los van elkaar kunnen worden gebruikt. Er is een zijde met tekst waar verschillende zaken op staan. Zo staat er op iedere kaart een quote, er is een thema met een stukje tekst over hoe wolven met dit thema omgaan en er staan prikkelende vragen op, die je aan het denken moeten zetten. Op de andere zijde staan de foto’s van de wolfhonden.

Thema en onderwerp

thema en onderwerp
Thema, onderwerp, vragen en quote

De kaarten zijn ingedeeld in 5 thema’s. De thema’s hebben verschillende kleuren en bij ieder thema horen 6 onderwerpen. Zo is het thema Relaties herkenbaar aan de kleur rood. De onderwerpen die erbij horen zijn Liefde, Loyaliteit, Samenwerken, Spelen, Vriendschap en Zorgzaam. Bij ieder onderwerp hoort een klein stukje tekst over de manier waarop wolven dit onderwerp integreren in hun leven. Hoe heeft spel een rol in het leven van de wolven, wanneer is het tijd om strategisch te zijn, hebben wolven humor, al deze onderwerpen worden behandeld in een klein stukje tekst op de betreffende kaart. Hieronder vind je een schema van de thema’s met bijbehorende kleur en onderwerpen. Je kunt de thema’s en onderwerpen koppelen en de onderwerpen vanuit de thema’s behandelen. Je kunt ze ook ontkoppelen en de onderwerpen en thema’s afzonderlijk van elkaar als speerpunt nemen. Hiermee bedoel ik dat je het onderwerp loyaliteit vanuit het thema relaties kunt behandelen maar je kunt het ook loskoppelen van het thema en je alleen richten op het onderwerp Loyaliteit in al zijn eigen facetten.

THEMAKLEURONDERWERPEN
RelatiesRoodLiefde
Loyaliteit
Samenwerken
Spelen
Vriendschap
Zorgzaam
TaakgerichtBruinKracht
Strategisch
Vastberaden
Creatief
Uithoudingsvermogen
Doorzetten
CommunicatiePaarsKalmte
Duidelijk
Humor
Verbinden
Alert
Meegaand
LeiderschapBlauwAssertief
Harmonieus
Moedig
Doelgericht
Zelfverzekerd
Verantwoordelijk
Innerlijke waardeGroenTerughoudend
Respect
Tevreden
Nieuwsgierig
Vertrouwen
Geduld

Vragen

Op iedere kaart staan een aantal prikkelende vragen over het betreffende onderwerp die je aan het denken zetten. Ze zijn te gebruiken als gesprekstarters. Het zijn slechts ideeën om op verder te borduren. Als er geen vraag tussen staat die jou of je deelnemer aanspreekt, kun je jezelf of de deelnemer ook de vraag stellen: welke vraag zou ik mijzelf willen stellen over dit onderwerp. In groepssessies zouden de vragen aan elkaar gesteld kunnen worden, zo ontstaat diepgaande interactie.

Quote

Alle kaarten zijn voorzien van een quote. De quote heeft altijd iets te maken met het thema en het onderwerp van de kaart en is dus ook weer in combinatie daarmee te gebruiken. Ook losstaand is het leuk om met de quotes te werken. Meer over de verschillende manieren waarop je met de quotes kunt werken, komt verderop in de cursus aan bod.

Foto’s

Tot slot natuurlijk de foto’s. De meeste foto’s zijn gewoon huis-, tuin- en keukenfoto’s van de honden, genomen door mijzelf of door de eigenaren van de hond in kwestie. Een enkele foto is gemaakt door een echte fotograaf, de fotografen waarom het gaat staan vermeld op de ‘Met dank aan’ kaart. Het is een zeer bewuste keuze geweest om te werken met de alledaagse foto’s omdat ik vind dat dit de realiteit van het leven correct weergeeft. Je kunt de foto’s puur en alleen als afbeelding gebruiken of in combinatie met de thema’s, onderwerpen, quotes en vragen. Er zullen verschillende werkvormen de revue passeren in deze cursus.