4.2 Kennismakingsspellen met foto zijde 

We beginnen met drie spellen waarbij je werkt met de fotozijde van de kaarten.

Kennismakingsspel 1

Doelgroep: groepen mensen die elkaar nog niet kennen

Doel: elkaar leren kennen

Eerste deel van de opdracht: Leg de kaarten met de foto’s naar boven op een tafel. Laat de deelnemers een kaart zoeken die hen aanspreekt en op een of andere manier iets over de deelnemer zegt. Laat de deelnemers om de beurt uitleggen waarom ze die kaart hebben gekozen en wat dit over hen zegt.

Tweede variant: Leg de kaarten met de tekst naar boven op een tafel. Laat de deelnemers een kaart zoeken die hen aanspreekt en op de een of andere manier iets over de deelnemer zegt. Laat de deelnemers om de beurt uitleggen waarop ze de kaart hebben uitgezocht (kleur, thema, onderwerp, vragen of quote of misschien alles) en laat het vertellen hoe dit met hen te maken heeft.

Tweede deel van de opdracht: Laat de deelnemers de andere kant van de kaart die zij hadden gekozen goed bekijken en laat hen vertellen of zij deze kant kunnen verbinden met wat ze zojuist hebben gedeeld in de groep. Misschien kan dat ook helemaal niet, dat is natuurlijk ook prima.

Kennismakingsspel 2

Doelgroep: groepen mensen die elkaar nog niet kennen

Doel: elkaar leren kennen

Eerste deel van de opdracht: Leg de kaarten met de foto’s naar boven op een tafel. Laat de deelnemers in een kring plaatsnemen en een voor een hun naam noemen en 1 woord zeggen dat op een of andere manier iets over henzelf zegt. Laat iedereen even goed naar de persoon aan hun linkerzijde kijken en luisteren. Als iedereen aan de beurt is geweest gaan ze naar de tafel en kiezen een foto die ze bij de persoon vinden passen die links van hen stond. Laat ze daarna in de kring uitleggen waarom ze juist deze kaart hebben gekozen voor die persoon. Laat de persoon reageren en uitleggen waarom het hem wel of juist minder aanspreekt.

Variant: Dezelfde opdracht maar dit keer liggen de kaarten met de tekstzijde naar boven en is de opdracht dat men een quote kiest die passend is bij de persoon aan hun linkerzijde.

Kennismakingsspel 3

Doelgroep: een kleine groep mensen die elkaar nog niet kent.

Doel: elkaar leren kennen

Opdracht: Leg de kaarten met de foto’s naar boven op tafel en laat alle deelnemers 2 kaarten kiezen. De éne kaart spreekt juist aan de andere juist niet. Laat de deelnemers hun keuze toelichten. Wat maakt dat een bepaalde foto jou juist wel aanspreekt. Wat is het in de foto waardoor je er juist niet door wordt aangetrokken.