5.1 Sta eens even stil

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de balk te klikken.

Video: Twee Saarlooswolfhonden spelen in de tuin
Door: Gerrie Pols

Wolven beschikken over een enorme hoeveelheid energie. Ze kunnen een snelheid halen van maar liefst  50 tot wel 70 km per uur. Ze kunnen afstanden afleggen tot wel 70 om per dag.  Dat is natuurlijk ook nodig als je bedenkt dat ze jagen op herten, die toch ook een behoorlijke snelheid kunnen halen. Maar…. wat de meeste mensen niet weten is dat ze eigenlijk heel erg lui zijn. Misschien moet ik het niet direct lui noemen, het is meer dat ze hun energie sparen voor de momenten dat het echt nodig is. Dus voor de jacht bijvoorbeeld. Als het niet nodig is, houden wolven zich rustig. Zij sparen dan hun kracht. Zij weten dat er een tijd is voor jagen en een tijd om op adem te komen.

Vaak rennen we door het leven, we voelen ons gehaast want er moet nog zo veel. Maar in alle haast, rennen we onszelf soms voorbij. Lukt het jou om je rust te pakken, om even stil te staan? Wat heb jij nodig om weer op adem te komen? De volgende opdrachten zijn erop gericht om even bewust dat rustmoment te pakken.

Sta eens even stil…

Doel: rust vinden

Doelgroep: iedereen die zich opgejaagd voelt, individuele opdracht

Opdracht: Leg de kaarten met de fotozijde naar boven op de tafel. Laat de deelnemer drie foto’s kiezen die voor hem of haar rust uitstralen. Vul opdracht 1 van het werkblad in.
Draai vervolgens de kaarten om. Zoals je ziet staan er teksten op de achterzijde. Er bestaat echter geen kaart met het onderwerp RUST. Maar stel dat jij die gaat maken….. bedenk dan eens…
Vul nu opdracht 2 in van het werkblad, 3 vragen die op de kaart RUST zouden kunnen staan. Op alle kaarten staan ook prachtige quotes. Maar zoals gezegd is er geen kaart met het onderwerp RUST, dus ook geen quote over dit onderwerp. Kan jij een quote bedenken of er één opzoeken die voor jou weergeeft wat RUST betekent of waar jij rustig van wordt. Vul dit in bij opdracht 3 van het werkblad.
Hoewel het woord RUST voor sommigen betekent helemaal niks doen, kan het ook betekenen helemaal niks moeten of even je zinnen verzetten. Rust betekent dus niet per definitie niks doen. Er zijn ook activiteiten waardoor je juist tot rust kan komen. Dit kan voor ieder persoonlijk anders zijn. De een komt tot rust door lezen, de ander door wandelen of door schilderen. Wat zou een activiteit kunnen zijn waardoor jij tot rust komt? Schrijf er 3 op bij opdracht 4 van het werkblad. Probeer nu op vaste tijden even een rust activiteit voor jezelf in te plannen, je bent het waard! En weet zoals de wolven, dat je juist door die rust te pakken, straks beter kunt jagen!

Download hier het: WERKBLAD