5.3 In het hier en nu

Doel: mindfulness oefening

Doelgroep: iedereen die wil leren om in het hier en nu te blijven, individuele opdracht

Wolven leven in het hier en nu. Zij maken zich geen zorgen over wat is geweest of over wat nog zou kunnen komen. Zij zijn met hun volle aandacht bij dat wat ze op dat moment doen of beleven. Natuurlijk kennen wolven ook allerlei emoties, zoals rouw als er een dier uit de roedel overleden is. Zij rouwen hier oprecht om, maar ze blijven niet in hun verdriet hangen.

Leven in het hier en nu, ook wel mindfulness genoemd, is bewust leven met volledige aandacht. Het zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent en dat je je minder zorgen maakt over de problemen van gisteren of morgen. Praktisch betekent het dat je bij alles wat je doet je volledige aandacht houdt. Dat is natuurlijk heel erg lastig. Want hoe snel vliegen onze gedachten niet alle kanten uit. Tijdens het klaarmaken van het ontbijt voor de kids ben je in gedachten alweer bij die vergadering die je straks op je werk hebt. Toch is het mindful leven goed te oefenen. Iedere dag even een korte mindfulness oefening doen, zal je helpen meer rust te vinden waardoor je beter je doelen kunt behalen en meer van het leven geniet.

Opdracht: Deze opdracht kan zowel binnen als buiten. Zoek een fijne plek om rustig naast elkaar te zitten. Kijk goed om je heen en luister aandachtig naar alle geluiden die binnen komen. Laat de deelnemer beschrijven wat hij/zij ziet, hoort, ruikt en voelt. Neem er rustig de tijd voor. Als er eventueel wat gedronken of gegeten wordt kan er ook worden beschreven wat er wordt geproefd. Daarna kiest de deelnemer een kaart, het maakt niet uit hoe. Je kunt de kaarten met foto’s naar boven leggen en dat de deelnemer bewust kiest. De deelnemer kan er ook één intuïtief kiezen. Kijk even goed naar de foto en laat de deelnemer daarna tot in het kleinste detail de foto beschrijven.

Bespreek de oefening na. Het gaat er natuurlijk niet om of de beschrijvingen kloppen. Het gaat erom dat de deelnemer ervaart dat door met de volle aandacht dit te doen, er even geen ruimte in zijn of haar hoofd was om af te dwalen en zorgen te maken…. De deelnemer was echt even in het hier en nu.